رابیتس یکی از پرکاربردترین محصولات فولادی صنایع ساختمانسازی است که از آن برای پیادهسازی انواع سقف کاذب، آرک اپن، نمای ساختمان و… استفاده میشود. رابیتس یا راویز ها از طریق فرایندهای کشش و پرسکاری تولید میشوند و ماده اولیه تولید آنها ورقهای گالوانیزه است. انواع رابیتس علاوهبر ساختمانسازی، در صنایع دیگری همچون دکوراسیون داخلی و گچکاری نیز استفاده میشوند. در این مقاله، به معرفی انواع راویز خواهیم پرداخت و دستهبندیهای مختلف آنها را شرح خواهیم داد.
انواع رابیتس
همانطورکه در بخش قبلی نیز اشاره شد، راویز ها ازجمله مصالح فولادی پرکاربرد صنعت ساختمانسازی هستند. این مصالح براساس پارامترهای مختلفی دستهبندی میشوند. ازجمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تعداد ستون
- وزن
- نوع چشمه
- طراحی
- برند
در ادامه مقاله، به معرفی هرکدام از انواع راویز خواهیم پرداخت.
انواع رابیتس براساس ستون
دستهبندی رابیتس ها براساس تعداد ستون، یکی از انواع رایج دستهبندی این مصالح است. بهگونهای که در ایران عموماً انواع این محصولات را با تعداد ستون آنها میشناسند. دستهبندی راویز های براساس تعداد ستون به شرح زیر است:
رابیتس ۹ ستون
از رابیتس های ۹ ستون برای دکوراسیون داخلی، نگهداری ملاط ساختمانی و گچکاری استفاده میشود. این رابیتس ها نسبتبه دیگر انواع راویز از قیمت پایینتری برخوردار هستند (البته شایان ذکر است که قیمت رابیتس ها براساس وزن آنها سنجیده میشود و تعداد ستون تأثیر چندانی بر آن ندارد) و میتوانند وزن کمتری را تحمل کنند. همچنین از رابیتس های ۹ ستونه برای پیادهسازی آرک اپن نیز استفاده میشود.
رابیتس ۱۱ ستون
از رابیتس ۱۱ ستون نیز همانند راویز ۹ ستون برای پیادهسازی سقف کاذب استفاده میشود؛ اما این نوع از رابیتس میتواند وزن بیشتری را تحمل کند. گاهی اوقات از راویز های ۱۱ ستونه نیمهسنگین برای اجرای نمای ساختمانی نیز استفاده میشود.
رابیتس ۱۳ ستون
رابیتس ۱۳ ستون از انواع رابیتس های پرکاربرد و رایج بازارهای ایران بهشمار میآیند و میتوانند وزن بسیار زیادی را تحمل کنند. از نوع ۱۳ ستون سنگین آن در گچکاریها و نمای ساختمانی سنگین استفاده میشود. این رابیتس ها قابلیت مقاومت در برابر انواع مصالح ساختمانی سنگین ازجمله سنگهای نما را دارند.
بهتر است برای انتخاب نوع رابیتس، از مهندس سازه خود مشورت بگیرید.
انواع رابیتس براساس وزن
همانطورکه در بخشهای ابتدایی مقاله نیز اشاره کردیم، انواع راویز از ورقهای فولادی گالوانیزه تولید میشوند. این ورقها عامل تعیینکننده وزن رابیتس ها هستند. هرچقدر ورقهای گالوانیزه از قطر بیشتری برخوردار باشند، وزن محصول تولیدشده نیز بالاتر است. بهتبع با افزایش وزن، قیمت این مصالح فولادی نیز بیشتر میشود. راویز ها براساس وزن، به انواع سبک، نیمهسنگین، سنگین و فوق سنگین تقسیمبندی میشوند. در جدول زیر وزن دقیق هرکدام از آنها را مشاهده میکنید:
نوع رابیتس |
سبک |
نیمهسنگین |
سنگین |
فوق سنگین |
۹ ستون |
۴۰۰ تا ۷۰۰ گرم |
۷۰۰ تا ۸۰۰ گرم |
۸۰۰ تا ۹۰۰ گرم |
۹۰۰ تا ۱۰۰۰ گرم |
۱۱ ستون |
۸۳۰ گرم |
۸۶۰ گرم |
۹۳۰ گرم |
بیش از ۱ کیلوگرم |
۱۳ ستون |
۶۰۰ تا ۷۰۰ گرم |
۷۰۰ تا ۹۰۰ گرم |
۹۰۰ تا ۱۰۰۰ گرم |
بیش از ۱ کیلوگرم |
بهتر است انتخاب تعداد ستون و وزن مناسب آن را به مهندس سازه خود بسپارید تا از مشکلات غیرمترقبه هنگام ساخت جلوگیری کنید.
انواع رابیتس براساس چشمه
یکی دیگر از دستهبندهای رایج انواع راویز، دستهبندی براساس تعداد و نوع طراحی چشمه است. چشمهها درواقع همان روزنههای موجود در بین بخشهای مختلف رابیتس هستند که نقش بهسزایی در ذخیره یا هدررفت انرژی دارند. چشمهها در انواع مربع، مستطیل، لوزی و متوازیالاضلاع طراحی و تولید میشوند. البته در ایران تنها نوع توازیالاضلاع آن رایج است.
تعداد چشمههای موجود در رابیتس ارتباط مستقیمی با ابعادشان دارد. هرچقدر ابعاد چشمه کوچکتر باشد، تعداد چشمهها بیشتر شده و هدررفت انرژی نیز کمتر میشود. همچنین اگر رابیتس مدنظر با چشمههای بزرگتر طراحی شده باشد، تعداد چشمهها کمتر شده اما هدررفت انرژی بیشتر خواهد شد.
انواع رابیتس براساس طراحی
راویز ها در طراحیهای مختلف تولید میشوند که نوع طراحی تأثیر بهسزایی بر ظرفیت تحمل بار آنها دارد. این ورقها به شکل مستطیل و متوازیالاضلاع تولید میشوند. انواع راویز مستطیلی در مقایسه با نوع متوازیالاضلاع از ظرفیت تحمل بار کمتری برخوردار است، زیرا با ابعاد چشمه بزرگتری تولید میشود. به همین دلیل است که از رابیتس های مستطیلی برای پیادهسازی سقفهای کاذب سبک و آرک اپن استفاده میکنند.
رابیتس های متوازیالاضلاع ظرفیت تحمل بار بسیار بالایی دارند و میتوان از آنها برای اجرای انواع نمای سنگی ساختمان و سقفهای کاذب سنگین استفاده کرد. این نوع راویز در ایران از فروش بیشتر برخوردار است.
انواع رابیتس براساس برند
ممکن است برای شما نیز سؤال پیش بیاید که آیا میتوان به رابیتس های تولید داخل اعتماد کرد یا خیر؟ برندهای معتبر انواع راویز در ایران کداماند؟ برندهای مسعود و ایران از باکیفیتترین و معتبرترین شرکتهای تولید رابیتس در ایران بهشمار میآیند و کیفیت محصولات تولیدی آنها مشابه برندهای خارجی است.
رابیتس مسعود
رابیتس مسعود فعالیت خود را از سال ۱۳۷۰ آغاز کرده و بیش ۲۵ سال است که در این زمینه فعالیت میکند. شعبه مرکزی این کمپانی در تهران واقع شده است و در تمامی شهرهای ایران نمایندگی فعال دارد. رابیتس های کمپانی مسعود در مقایسه با برند ایران از قیمت کمتری برخوردارند، اما تنوع پایینی دارند. خرید آنلاین رابیتس مسعود از سایت بیکوچار امکانپذیر است. انواع راویز تولیدشده این برند بین ۰٫۲۵ تا ۵ میلیمتر ضخامت دارند که این ضخامت از ترک خوردن گچها و سیمانهای اجراشده روی سازه جلوگیری میکند.
رابیتس ایران
رابیتس ایران را میتوان بهترین برند تولیدکننده انواع راویز در ایران معرفی کرد. محصولات تولیدشده در این شرکت، از تنوع بیشتری نسبتبه رابیتس مسعود برخوردارند، اما قیمت بالاتری دارند. هزینه خرید بیشتر این محصولات به کیفیت بالای آنها باز میگردد که این مورد تضمینکننده پیادهسازی استاندارد سازه شما است.
جمع بندی
در مقاله بالا اشاره کردیم که راویز ها در انواع مختلفی تولید میشوند و میتوان آنها را براساس پارامترهای متفاوتی ازجمله تعداد ستون، وزن، طراحی چشمه، برند تولیدی و… دستهبندی کرد. بهتر است قبل از تهیه و خرید راویز های ساختمانی، با مشاور سازه خود مشورت کنید. درباره انواع رابیتس سؤالی دارید؟ با پشتیانی سایت بیکوچار تماس بگیرید تا از مشاوره تخصصی رایگان بهرهمند شوید.