احتمالاً برای شما هم این سوال پیش آمده است که رابیتس چیست و چه کاربردهایی دارد. بهطور خلاصه، رابیتس نوعی توری فلزی و یکی از محصولات مشتقشده از گالوانیزه گرم است. امروزه بهدلیل سهولت در دسترسی، مزایای بسیار و کاربردهای رابیتس، این محصول نقش پررنگی در صنایع مختلف، بهخصوص ساختمانسازی ایفا میکند. در این مقاله، به دو سوال رایج؛ یعنی “رابیتس چیست” و “تفاوت رابیتس با راویز” پاسخ میدهیم؛ با مراحل رابیتس بندی آشنا میشویم و سپس مزایا و معایب رابیتس را مرور میکنیم.
رابیتس یا راویز چیست؟
پیش از هر چیز بهتر است بدانیم رابیتس یا راویز چیست؟ رابیتس نوعی ورقه مشبک فلزی از مشتقات گالوانیزه گرم است. این توری فولادی طی فرایند پرسکاری و کشش روی ورق گالوانیزه بهدست میآید و در صنایع مختلف، بهخصوص ساختمانسازی، کاربردهای بسیاری دارد. رابیتس در سال ۱۸۸۴، توسط جان فرنچ گلدینگ بریتانیایی اختراع شد. ساخت سقفهای کاذب، اجرای دکوراسیون داخلی، ایجاد نوارهای نور مخفی، نمای خارجی ساختمان، و استفاده از راویز بهعنوان پله، رمپ تریلرها و قفسهبندی تنها چند نمونه از کاربردهای بیشمار این محصول فولادی است.
تفاوت رابیتس و راویز
شاید شما هم با کلمات مختلفی نظیر رابیتس، راویز، رابیس و رابیتز روبهرو شده و از خود پرسیدهاید تفاوت رابیتس و راویز در چیست و کدام یک بهتر است؟ هیچ تفاوتی ندارند! این کلمات درواقع اشکال مختلفی از تلفظ کلمه “رابیتس” هستند که در جامعه رواج دارد. نام صحیح این ورقههای مشبک فولادی رابیتس است، ولی با نام راویز نیز شناخته میشوند. رابیتس به انگلیسی با نام “Expanded Metal” خوانده میشود.
کاربرد رابیتس
تا به اینجا دانستیم رابیتس چیست. همانطورکه در بخشهای پیشین اشاره کردیم، رابیتس کاربردهای بسیاری در صنایع مختلف دارد که در زیر بهاختصار آنها را نام میبریم.
- اجرای سقفهای کاذب
- اجرای دکوراسیون داخلی و پوشش دیوارها
- اجرای گچکاری و گچبری در طرحهای مختلف
- همسطح کردن سطوح ناهموار
- پوششی برای تأسیسات برقی، کانالهای کولر و لولهها در راستای افزایش استحکام و زیباسازی آنها
- پوشش بتن سیمانی، تیرآهن و آرماتورها
- ایجاد نوارهای نور مخفی در دکوراسیون منازل
- استفاده بهعنوان یک نمای مستحکم در نمای خارجی ساختمان
- استفاده بهعنوان قفسههای فلزی
- پوشش امن برای محل ساختوساز
- رمپ تریلرها
- استفاده از راویز در شبکههای امنیتی آسانسورها
رابیتس بندی چیست و چه مراحلی دارد؟
حال که فهمیدیم راویز چیست و کاربرد رابیتس را نیز دانستیم، وقت آن رسیده است که بدانیم رابیتس بندی چیست. رابیتس بندی یا رابیتس کاری فرایندی است که طی آن با استفاده از راویز، سقف کاذب برای ساختمان اجرا میکنیم. این فرایند توسط رابیتسکار یا رابیتسبند انجام میشود و سه مرحله دارد که به شرح زیر است:
نصب میلگردها
در ابتدا میلگردها که وظیفه تحمل بار اصلی سقف کاذب را دارند نصب میشوند. میلگرد را میتوان هم داخل سقف دفن کرد و هم به سقف و تیرآهنها جوش داد. در حالت عادی فاصله میلگردها نباید بیش از ۶۰ سانتیمتر باشد. در سقفهای سنگین، فاصله بین میلگردها به ۳۰ سانتیمتر کاهش مییابد.
نصب توری رابیتس
در مرحله دوم، توریهای رابیتس به میلگردها متصل شده و محکم میشوند. با توجه به اینکه جنس رابیتس از فولاد است، میتوان آن را به میلگردها جوش داد. برای نصب رابیتس، به جای جوشکاری میتوان از مفتولهای گالوانیزه نیز استفاده کرد که بهخوبی راویز را به میلگرد متصل میکند.
گچکاری
آخرین مرحله رابیتس بندی گچکاری است. پس از نصب رابیتز روی میلگردها، حال نوبت به گچکاری میرسد تا نمای داخلی خانه زیبا شود. گچکاری روی رابیتس کاری دشوار و خستهکننده است و نیاز به یک نیروی حرفهای دارد که کار را تا زمانی که سطح سقف صاف و یکدست شود ادامه دهد.
مزایای رابیتس چیست؟
استفاده از مصالح کاربردی نقش بسزایی در بهبود کیفیت زندگی ما دارد. اکنون که دانستیم رابیتس چیست، با کاربردهای آن آشنا شدیم و مراحل رابیتس بندی را دانستیم، بهتر است بدانیم این توری فولادین چه مزایایی برای ما دارد:
- افزایش عمر تاسیسات و دسترسی ساده به آنها
با پوشاندن تأسیسات ساختمانی با رابیتس، امکان خوردگی و پوسیدگی آنها به حداقل میرسد. در صورت بروز مشکل نیز دسترسی به تأسیسات برای ترمیم بسیار راحتتر خواهد بود.
- در دسترس بودن و سهولت در تهیه
با توجه به کابردهای بالای رابیتس در صنایع، بهخصوص ساختمانسازی، این محصول در کشور ما به سهولت در دسترس همگان است.
- امکان ایجاد طرحهای مختلف و تغییرات بعدی
رابیتس نسبتبه کناف انعطافپذیری بیشتری برای ایجاد طرحهای مختلف دارد.
- استحکام نسبی
در صورت رعایت اصول مهندسی و جوشکاری درست، رابیتس استحکام مطلوبی دارد.
- ایمنی در هنگام آتشسوزی
مقاومت رابیتس در برابر آتشسوزی، نسبتبه سقفهای دیگر بسیار بالاست و این یکی از مزایای چشمگیر راویز بهشمار میرود.
- مقاومت بالا در برابر زنگزدگی و اکسیداسیون
همانگونه که اشاره شد، رابیتس از ورقهای گالوانیزه درست شده است. بنابراین، در برابر اکسیداسیون مقاومت بسیار بالایی دارد.
- جلوگیری از ترک خوردن گچ بر روی سقف و دیوارها
مزیت منحصربهفرد دیگر رابیتس، ارائه سقفی یکدست و بدون ترکخوردگی است که در زیبایی نهایی سازه نقش بسیاری دارد.
معایب رابیتس چیست؟
قطعاً رابیتس یا راویز همانند دیگر مصالح ساختمانی، در کنار کاربردهای بیشمار و مزایای فراوان معایبی هم دارد. بیایید با معایب این ورقه مشبک فولادی نیز بهاختصار آشنا شویم.
- وزن بالا
شاید بتوان مهمترین عیب رابیتس را وزن بالای آن دانست. این ورقهای مشبک فولادی از گالوانیزه گرم تهیه شدهاند و به همین دلیل وزن بالایی دارند.
- مصرف زیاد گچ
گرچه نتیجه نهایی گچکاری بر روی رابیتس بسیار زیبا و یکدست است، اما این امر گچ بسیار زیادی میطلبد که درنهایت روی قیمت کار نیز تأثیرگذار است.
- محدودیت آبوهوایی
با توجه به اینکه در اجرای سقف کاذب با رابیتس گچ زیادی استفاده میشود، با محدودیت آبوهوایی نیز روبهرو میشویم و ممکن است گچ شکننده شود.
- قیمت بالای محصول نهایی
استفاده از گچ فراوان و قیمت بالای میلگرد و قیمت رابیتس سبب میشود درنهایت هزینههای شما برای اجرای سقف کاذب زیاد شود.
- پرتی بالای مصالح
استفاده از رابیتس در اجرای سقف کاذب، پرتی زیادی در بالای مصالح بههمراه میآورد.
- فقدان خاصیت آکوستیک و ضدصدا
مهمترین نکته این است که راویز خاصیت آکوستیکی ندارد و صدا بهراحتی از آن عبور میکند.
سخن پایانی
در این مقاله، با کاربرد رابیتس آشنا شدیم، تفاوت رابیتس و راویز را دانستیم و مراحل رابیتس بندی را خواندیم. اگر قصد دارید در ساختمانسازی از رابیتز استفاده کنید، حتماً دو بخش مزایا و معایب رابیتس را با دقت بخوانید تا انتخاب هوشمندانهتری داشته باشید.