آشنایی با نحوه دستهبندی انواع سیم مفتولی، به شناخت بهتر این محصول کمک میکند، زیرا فرایند تولید، مزایا، معایب و کاربردهای هریک از انواع سیم مفتول با دیگری تفاوت دارد و افراد بدون شناخت کامل همه آنها نمیتوانند مدل مناسبی را برای بهکارگیری در پروژههای خود انتخاب کنند. به همین خاطر در این مقاله قصد داریم به بررسی دستهبندیهای سیم مفتول و کارایی گوناگون آنها بپردازیم.
انواع سیم مفتول
بهصورت کلی انواع سیم مفتولی را براساس عوامل زیر دستهبندی میکنند:
- براساس جنس
- کاربرد
- تولید انواع توری
- شکل ظاهری
- سایز
- نحو ساخت
- نحوه عرضه
در ادامه هریک از این موارد را بهصورت جزئیتر بررسی میکنیم.
انواع مفتول براساس نحوه ساخت
سیم مفتول براساس نحوه ساخت به ۴ دسته سیاه، گالوانیزه، فابریک و غیرفابریک تقسیم میشود. انواع مفتول عبارتاند از:
مفتول سیاه
مفتول سیاه که آن را با نام آرماتوربندی هم میشناسند، در دمای ۸۰۰ تا ۹۰۰ درجه سانتیگراد ساخته میشود. این نوع مفتول سایز متنوعی دارد و از هر اندازه آن نیز برای انجام کاری خاص استفاده میکنند؛ اما بهطورکلی مفتول سیاه را در صنایع کشاورزی، نجاری، قالببندی، عایقبندی و غیره بهکار میبرند.
مفتول سفید یا گالوانیزه
گالوانیزه یا مفتول سفید کاربردیترین نوع سیم مفتول است که آن را بهعنوان دسته مادر هم میشناسند، زیرا کارایی بیشتری نسبتبه سایر سیمهای مفتول دارد. این نوع سیمها خود بهتنهایی طبقهبندی خاصی دارند. انواع سیم مفتول گالوانیزه عبارتاند از سرد و گرم.
مفتولهای گرم درواقع همان سیم مفتول سیاه هستند که بر اثر حرارت بسیار زیاد کربن خود را از دست داده و منعطفتر و نرمتر شدهاند. مفتول گالوانیزه سرد نیز با روکشی فلزی تولید میشوند و امکان استفاده از آنها در محیطهای سرد وجود ندارد، زیرا در اثر رطوبت از بین میروند. از بین این دو دسته، مفتول گرم پرکاربرتر است.
فابریک و غیرفابریک
میلگردی که به ضخامت ۵ و ۶ میلیمتری رسیده است، مفتول فابریک نام دارد. از این نوع مفتول برای آرماتوربندی و ساختوساز استفاده میکنند. از مفتولهای غیرفابریک نیز برای انجام کارهای مختلفی چون ساخت قفسه، فنر، سم جوش، انواع توری، قالببندی، آرماتوربندی و غیره استفاده میکنند.
انواع سیم مفتول براساس جنس
سیمهای مفتول براساس جنس، به ۸ دسته استیل، برنجی، مسوار، فولاد، طلا، مسی، آهنی و آلومینیومی تقسیم میشوند.
مفتولهای استیل
این نوع مفتول را از ترکیب عناصر مختلفی چون کربن، کروم، آهن، و نیکل میسازند. مفتولهای استیل بسیار پرطرفدار هستند، زیرا به هیچ عنوان دچار زنگزدگی نمیشوند و ماندگاری طولانی مدت دارند. در صنایع گاز، نفت و پتروشیمی از این نوع سیم برای تولید فنرهای کششی، فشاری، ساختوسازهای دریایی، دستگاههای حفاری، لوازم ماشینآلات، لوازم خانگی گوناگون مانند یخچال، فریز و غیره استفاده میکنند.
مفتول مسوار
یکی از انواع سیم مفتولی براساس جنس، مسوار است. متریال اولیه مفتولهای مسوار مس است. ازاینرو آن را با این نام میشناسند. این نوع سیم در قطر 0.5 و 0.10 و به شکل کلاف و شاخهای به بازار عرضه میشود. کاربرد آنها نیز مربوط به صنایع گوناگونی چون کابینتسازی، عایقبندی، بستهبندی و غیره است.
مفتول برنجی
مفتولهای برنجی را از قلع و مس و در اندازههای گوناگون ضخیم و نازک تولید میکنند. این نوع مفتول در ساخت انواع زیورآلات و محصولات تزیینی بهکار میرود.
مفتول فولادی
یکی دیگر از انواع سیم مفتول براساس جنس، فولادی است. این نوع مفتول را با شمشهای فولادی میسازند و از آنها در تولید انواع سیم، توری و غیره استفاده میکنند.
مفتول طلا
این نوع مفتولها از شمش طلا ساخته میشوند و در تولید انواع زیورآلات هم بهکار میروند.
مفتول مسی
مفتول مسی نیز همانطورکه از نامش پیداست، از شمش مسی ساخته میشود. این نوع مفتول را برای کارهای مختلف سیمکشی، برق و غیره مورد استفاده قرار میدهند.
مفتول آهنی
این نوع مفتول از آهن ساخته میشود و در صنایع جوشکاری و ساختمانی از آن استفاده میکنند.
مفتول براساس شکل ظاهری
مفتولها براساس شکل ظاهری به دو دسته ساده و آجدار تقسیم میشوند.
انواع سیم مفتول براساس کاربرد
سیمهای مفتول کاربرد متفاوتی دارند و در صنایع مختلفی هم از آنها استفاده میشود. در ادامه مهمترین کارایی این سیمها را ذکر میکنیم:
- تولید انواع توری حصاری، فلزی، پرسی، گابیون، مش، لوزی، فرنگی، زنجیری و غیره.
- ساخت فنرهای کوچک و بزرگ
- تولید سیم جوش
- رابیتسبندی
- بستن قسمتهای گوناگون آرمارتوربندی
- بستن بخشهای مختلف قالب برای نگهداشتن محوطه بتنریزی
- تولید سیم خاردار برای افزایش امنیت پروژههای گوناگون
باید بدانید اغلب افراد از این روش طبقهبندی استفاده نمیکنند، زیرا مدلهای مختلفی از مفتولها برای تولید این موارد بهکار میروند. بااینحال ما برای افزایش اطلاعات خوانندگان عزیز، به این شیوه دستهبندی نیز اشاره کردیم.
انواع سایز سیم مفتول
مفتولها براساس سایز، به دو دسته کلی سیم مفتول نازک و ضخیم تقسیمبندی میشوند. انواع سایز سیم مفتول عبارتاند از:
- ۰٫۴ تا ۰٫۷ میلیمتری (ساخت توریهای گوناگونی مانند سوله، گچبری، مرغی، فرنگی، ایزولاسیون)
- ۱٫۵ میلیمتری (صنعت ساختمان و آرماتور بندی)
- ۲.۲ تا ۴ میلیمتری (تولید توری حصاری)
- ۲.۵ میلیمتری (ساختمان سازی و قالب بندی بنا، آرماتوربندی)
- ۳ میلیمتری (تولید حصار، سیم خاردار و قالببندی سازه)
- ۴ میلیمتری (ساختمان سازی، کشاورزی و قالببندی)
- ۵.۱ میلیمتری (ساختوساز)
- ۲ تا ۶ میلیمتری (کارخانههای زغال سنگ، ساختمانسازی، توری برای بتن ریز)
سیمهای ۰٫۴ تا ۰٫۷ تا ۲٫۵ میلیمتری در دسته سیم مفتول نازک قرار میگیرند و باقی را بهعنوان مفتولهای ضخیم طبقهبندی میکنند. در هر صنعت نیز بسته به شرایط پروژه، سایز خاصی از مفتول را بهکار میگیرند.
توصیه نهایی ما
حال که در این مقاله با انواع سیم مفتول آشنا شدید، با توجه به پروژه کاری که در دست دارید، بهسادگی میتوانید بهترین مفتول را انتخاب و تهیه کنید. بااینحال به شما توصیه میکنیم قبل از خرید خود، با فردی متخصص مشورت داشته باشید، زیرا سیمهای مفتول در بعضی موارد کاربرد مشابهی دارند و میتوانند جایگزینی برای یکدیگر باشند. درصورتیکه پروژه شما نیز چنین شرایطی داشته باشد، باید با کمک یک کارشناس، بهترین نوع مفتول را انتخاب کنید.