ورقهای فولادی از پرکاربردترین محصولات صنعتی حال حاضر بازار بهشمار میآیند و در ابعاد مختلفی تولید میشوند. این ورقها کاربرد بسیار گستردهای در ساخت قطعات مختلف صنایعی مانند خودروسازی، ساختمانسازی، ساخت لوله، ظروف فلزی و… دارند. یکی از اصلیترین مشکلات آنها، خوردگی و زنگزدگی است و این مشکلات در شهرهای جنوبی کشور که آبوهوای گرم و شرجی دارند بیشتر دیده میشود.
یکی از روشهای افزایش مقاومت آنها به این مشکلات، گالوانیزه سرد است. در این مقاله، به سؤال «گالوانیزه سرد چیست» پاسخ خواهیم داد و آن را از جوانب مختلفی مانند مراحل تولید، ویژگیها، مزایا و کاربرد بررسی خواهیم کرد.
ورق گالوانیزه سرد چیست
ورقهای گالوانیزه سرد درواقع همان ورقهای فولادی هستند که طی فرایند گالوانیزه سرد تولید میشوند؛ بنابراین، برای پاسخ به سوال «ورقهای گالوانیزه سرد چه هستند» بهتر است به بررسی فرایند گالوانیزاسیون سرد بپردازیم. گالوانیزه سرد (Cold Galvanizing) یکی از انواع راههای حفاظت ورقهای فلزی است که در آن از فلز روی بهوفور استفاده میشود.
در این روش، از روی با غلظتی بیش از ۹۰ درصد (عموما ۹۲ درصد) برای پوششدادن ورقهای فلزی استفاده میکنند. این فلز در برابر رطوبت مقاوم بوده و دچار خوردگی نمیشود؛ اما فرایند تولید گالوانیزه سرد چگونه انجام میشود و چه نکاتی را باید قبل از اعمال آن رعایت کرد؟
مهمترین نکات قبل از گالوانیزاسیون سرد چه هستند؟
همانطور که در بخش قبل مقاله «گالوانیزه سرد چیست» اشاره کردیم، گالوانیزه سرد درواقع روشی محافظتی و پوششی برای ورقهای فلزی بهشمار میآید و باید قبل از انجام آن، تغییراتی را روی سطح ورقها اعمال کنیم. ازجمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- قبل از انجام گالوانیزاسیون، باید سطح ورق را بهطور کامل از هرگونه آلودگی پاک کنید.
- میبایست قبل از انجام گالوانیزه سرد و پاشش فلز روی بهوسیله برس آهنی، تمامی خوردگیها و آثار زدگی را روی ورق از بین ببریم.
- قبل از انجام گالوانیزاسیون سرد، باید بهوسیله یک دستمال نخی یا حوله، هرگونه رطوبت را از روی ورقهای فولادی خشک کنیم.
همچنین برای انجام این روش، به ابزاری مانند قلمو، پیستوله یا اسپری نیاز دارید و بهتر است قبل از شروع فرایند گالوانیزه سرد، آنها را خریداری کرده باشید.
مراحل تولید گالوانیزه سرد چیست؟
برای تولید ورقهای گالوانیزه سرد، باید دو مرحله اصلی را طی کرد. این مراحل عبارتاند از:
- آمادهسازی ورق
- انجام فرایند گالوانیزه کردن
در ادامه، به شرح کامل هرکدام از آنها خواهیم پرداخت.
فرایند آمادهسازی ورق
در بخش قبلی، به نکاتی درباره آمادهسازی ورقهای فولادی اشاره کردیم. برای انجام آنها باید فرایندهایی مانند شستشو، اسیدزدایی، چربیزدایی و فروبردن قطعات فلزی در فلاکس را انجام دهیم. تمامی این مراحل سطح ورق را از هرگونه زدگی، زنگزدگی، عوامل آلودهکننده و… پاک میکنند.
انجام فرایند گالوانیزه کردن
درواقع، گالوانیزاسیون سرد روشی بر پایه الکترولیز است که اصطلاحا به آن الکتروگالوانیزاسیون نیز گفته میشود. در این روش، محلولی تشکیلشده از نمک روی و آب یا محلول اسیدی و نمک روی تهیه شده و آن را بهعنوان الکترولیت روی سطح فلز مادری اسپری میکنند. ضخامت لایه ایجادشده باید ۲۵ میکرون باشد.
در ادامه مقاله «گالوانیزه سرد چیست» باید ذکر کنیم که اسپری تنها ابزار مناسب انجام گالوانیزاسیون سرد نبوده و بلکه میتوان از رنگها نیز برای انجام این فرایند استفاده کرد. درواقع، رنگهای گالوانیزه برپایه رزین و فلز روی بسیار غنیشده تولید میشوند و حفاظت کاتدی قابلتوجهی را برای ورقهای فولادی به ارمغان میآورند. این رنگها مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی و زنگزدگی دارند و عموما از این ورقهای گالوانیزه سرد، در پالایشگاهها و اسکلهها استفاده میشود.
همواره بهخاطر داشته باشید که این رنگها تنوع زیادی دارند و بهتر است آنها را براساس کدهای رنگی تعیین و خریداری کنید.
ویژگیها و مزایای گالوانیزه سرد
ورقهای گالوانیزه سرد از ظاهر بسیار صیقلی و برخوردار هستند و بههمیندلیل است که از آنها برای تولید ظروف استفاده میکنند. برای تولید ورق با این پوشش، به ابزارآلات صنعتی تخصصی و خاص نیازی نیست. همچنین گالوانیزه سرد به محیط بزرگ و گستردهای برای انجام فرایندهای لازم نیازی ندارد.
در ادامه مقاله «گالوانیزه سرد چیست» باید ذکر کنیم که ورقهای تولیدشده طی این فرایند، از انعطافپذیری بالایی برخوردار هستند و بهخوبی شکل میپذیرند. این ورقها رنگهای بسیار متفاوتی دارند و میتوان از آنها برای طراحی و تولید وسایل دکوراتیو استفاده کرد. تنوع ابعاد و طرحهای ورقهای گالوانیزه سرد بسیار بالا بوده و از آنها در صنایع گوناگون و حیاتی استفاده میکنند.
از دیگر مزایای ورق گالوانیزه سرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- رنگپذیری بسیار بالای ورق
- قابلیت برش و خمش مناسب
- پیچیده نبودن فرایند تولید ورقهای گالوانیزه سرد
- زمان انجام فرایند گالوانیزاسیون سرد بسیار کوتاه است.
- هدررفت مواد اولیه در این روش بسیار کم است.
همچنین هزینه تمامشده این روش مقرونبهصرفه و اقتصادی است.
کاربرد گالوانیزه سرد چیست
در این بخش از مقاله «گالوانیزه سرد چیست» به بررسی کاربردهای ورقهای گالوانیزه سرد میپردازیم. ازجمله کاربردهای آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- مواد اولیه در ساختوساز ساختمانها و سازههای فلزی
- پوشش برای پشتبام
- تولید درب، پنجره و چهارچوب
- تولید بدنه خودروها ازجمله دربها
- تولید ستونهای خودرو
- تولید قطعات داخلی خودرو ازجمله سیستم صوتی، سیستمهای سرمایش و گرمایش
- تولید بدنه خارجی یخچال، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی و دیگر محصولات خانگی
- تولید قطعات داخلی لوازمخانگی
- از انواع بسیار نازک و کمقطر ورق گالوانیزه سرد در صنایع بستهبندی مانند صنایع غذایی، داروسازی و لوازم الکتریکی استفاده میشود.
- این ورقها بهعنوان پوشش برای قطعات الکترونیکی و الکترومغناطیسی مورداستفاده قرار میگیرند.
- تولید ابزارآلات کشاورزی ازجمله بیل و کلنگ
- ساخت سیلوهای بسیار بزرگ
- ساخت تانکرهای آب
- تولید پیچومهره
- ساخت لوله با قطرکم
- تولید سقفهای شیروانی
- تولید توری مرغی
- ساخت کانکس
- ساخت سقف سولهها
همچنین از این محصول در تولید مفتول گالوانیزه سرد استفاده میشود.
ورقهای گالوانیزه سرد درواقع ورقهای فولادی هستند که بهوسیله روش پوششی حفاظتی گالوانیزه سرد تولید شدهاند. عموما برای انجام فرایند گالوانیزاسیون سرد، از اسپری یا رنگ استفاده میکنند که در هر دو روش، روی با غلظت بسیار بالایی بر سطح ورق قرار داده میشود. این ورقها کاربرد گستردهای در صنایع مختلف دارند که از انواع آنها میتوان به صنایع ساختمانسازی، خودروسازی، کشاورزی، لوازمخانگی و… اشاره کرد.
شما میتوانید قیمت انواع ورق گالوانیزه سرد را از سایت بیکوچار بهصورت آنلاین استعلام بگیرید. پشتیبانی مجموعه آماده ارائه تخصصیترین مشاورهها در زمینه خرید این محصولات است و خدمات خود را بهصورت رایگان ارائه میکند. امیدواریم با نگارش این مقاله بهتمامی سؤالات شما در زمینه ورق گالوانیزه سرد پاسخ داده باشیم.