فرایند تولید سیم مفتول از ضایعات، شامل مراحل مختلفی ازجمله کشش سیم مفتول، حرارت دادن در کوره و… میشود. دستگاههایی مانند طبله، کویلر، دوزه و… نیز ازجمله موارد موردنیاز خط تولید سیم های مفتول بهشمار میآیند. در این مقاله فرایند تولید سیم های مفتولی را توضیح میدهیم و درباره هزینههای راهاندازی خط تولید آن صحبت خواهیم کرد.
هزینه راهاندازی خط تولید سیم مفتول
بهترین راه برای تخمین حدودی هزینه راهاندازی خط تولید سیم مفتول، مشاهده قیمت دستگاههای مختلف سازنده این خط تولید است.
قیمت دکل کلاف بازکن
قیمت این دستگاه بسته به ضخامت میلگردی که از آن پشتیبانی میکند چیزی بین ۵۵ تا ۷۰ میلیون تومان است.
قیمت دوزه
قیمت دوزههای دستگاه تولید مفتول بسته به سایز میلگردی که پشتیبانی میکنند بین ۳۱۰ هزار تومان تا ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.
قیمت دستگاه کشش مفتول
قیمت دستگاه کشش مفتول بسته به تعداد طبلهها، نوع چرخها و… بین ۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان است.
دستگاه فنرسازی با مفتول
این دستگاهها ازجمله دستگاههای اختیاری برای خرید و افزودن به خط تولید سیم مفتول هستند. قیمت دستگاه فنرسازی با مفتول بسته به قطر پشتیانیشده از میلگرد، کشور سازنده آن و… بین ۱۸۰ میلیون تومان تا ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان است.
بهتر است برای راهاندازی خط تولید سیم های مفتولی، اقدام به خرید جزئی و جداگانه این محصولات نکنید. پیشنهاد میکنیم که با جستوجوی عبارت «قیمت دستگاه تولید سیم مفتول»، مجموع این دستگاهها را با هم خریداری کنید. قیمت دستگاه تولید سیم مفتول بهصورت پکیجی بسته به تعداد طبلههای دستگاه کشش، دوزه دستگاه تولید مفتول، ظرفیت دوزه، نوردها، ظرفیت دکل کلاف بازکن و دیگر دستگاهها و قطعات جانبی بین ۶۰ میلیون تومان تا ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان است.
فرآیند تولید سیم مفتولی
قبل از توضیح درباره فرایند تولید سیم آرماتوربندی، باید درباره دو صنعت مرتبط و بزرگ مربوط به تولید این محصول صحبت کنیم. اولین صنعت، صنعت تولید میلگرد کلاف است؛ همواره بهخاطر داشته باشید که برای تولید سیم های مفتول منعطف و مستحکم، باید از میلگرد کلافهایی با کیفیت بالا استفاده کنید.
برای تولید این کلافها از شمشهای فولادی استفاده کرده و آنها را در کورههایی تا دمای ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد حرارت میدهند. بعد از آنکه شمشهای فولادی بهطور کامل به شکل گداخته در آمدند، وقت آن رسیده است که از دستگاههای نورد عبور کنند. دستگاههای نورد شمشهای گداخته را به شکل میلگرد در میآورند و این مفتولهای قطور تولیدشده توسط دستگاههای کویل به شکل کلاف در میآیند.
بهتر است قبل از راهاندازی خط تولید سیم مفتول و خرید عمده میلگرد کلاف، درباره موارد زیر از تولیدکننده سؤال بپرسید:
- آیا به دمای بحرانی تولید مفتول میلگرد توجه شده است؟
- هنگام انجماد از چه موادی برای زدودن حبابهای مواد گداختهشده استفاده میشود؟
در پاسخ به سؤال اول باید گفت که دمای ۷۲۷ درجه سانتیگراد، دمای بحرانی تولید میلگرد کلاف و شمش گداختهشده محسوب میشود. درست در این زمان است که آهن حالت پرلیتی به خود میگیرد و اگر تمهیدات لازم برای خروج از این حالت اندیشیده نشود، میلگرد تولید شده امکان ورود به دستگاه کشش مفتول را ندارد. اگر آهن در حالت پرلیتی بماند میشکند و به دستگاه تولید سیم مفتول شما آسیب میزند.
در پاسخ به سؤال دوم نیز باید گفت هنگام انجماد تدریجی مواد گداختهشده ممکن است حبابهای گازی تشکیل شوند که این حبابها تأثیر بهسزایی بر استحکام نهایی میلگرد تولیدشده میگذارند. اگر مرجع خرید میلگرد کلاف شما از منگنز، آلومینیوم و سیلیسیوم برای تولید محصولات خود استفاده میکند؛ یعنی میتوانید روی کیفیت، انعطاف و استحکام میلگرد کلاف آن برای تولید مفتول حساب باز کنید. بنابراین، قبل از راهاندازی کارخانه تولید سیم مفتول به نکات بالا توجه کنید.
حال به سراغ صنعت تولید سیم های مفتول میرویم. مراحل تولید سیم های مفتولی به شرح زیر است:
- باز کردن میلگرد کلاف
- عملیات اکسیدزدایی و روکش
- ورود به دستگاه کشش مفتول
- عملیات آنیل
1. باز کردن کلاف میلگرد
در این مرحله باید کلاف بزرگ میلگردهای فولادی را به زیر دکل کلاف بازکن انتقال بدهیم. سایز ابتدایی کلافهای میلگرد بین ۵٫۵ تا ۶٫۵ بوده و این سایز برای ورود به دوزههای دستگاه کشش (در مرحله بعد درباره این دستگاه بهطور مفصل صحبت خواهیم کرد) کمی قطور است؛ به همین دلیل ابتدای سیم کلاف را تراش میدهند تا قطر آن به ۶ تقلیل پیدا کند و بتوان آن را وارد دوزههای دستگاههای کشش کرد.
2. عملیات اکسیدزدایی و روکش
در این مرحله از تولید مفتول، باید زنگ روی کلافهای میلگرد را بزداییم؛ این عمل بهوسیله کارهایی مانند اسیدشویی، استفاده از برس سیمی و شات بلاست انجام میشود. برخی از انواع مفتولها باید با روکش خاصی مانند روی (Zn) تولید شوند که این کار نیز در این مرحله انجام خواهد شد. بعد از اکسیدزدایی، کاهش قطر و روکش کردن به سومین مرحله تولید سیم های مفتول؛ یعنی ورود به دستگاه کشش میرسیم.
3. ورود به دستگاه کشش مفتول
بعد از تراش کلاف میلگرد، بخش ابتدایی آن وارد دوزهها میشود. یکی از مهمترین بخشهای دستگاه تولید سیم مفتول، دستگاه کشش است که اصطلاحاً به آن «دستگاه هفت طبله» گفته میشود.شایان ذکر است که در این مرحله هیچ تغییر شیمیایی روی میلگردهای کلاف ایجاد نشده و در این بخش تنها خواص فیزیکی میلگردها تغییر میکند؛ بهطورکلی میتوان تغییرات فیزیکی اعمالشده روی این محصولات را در موارد زیر خلاصه کرد:
- کاهش قطر یا سطح مقطع
- افزایش طول میلگردها
- افزایش استحکام کششی سیمها
- افزایش تنش در ساختار مولکولی سیمها
این دستگاه تولید مفتول شامل ۷ طبله (تعداد طبلهها میتواند بیشتر یا کمتر باشد) میشود که هرکدام از آنها موجب کاهش قطر میلگرد اولیه و افزایش طول آن میشوند. درواقع هرکدام از طبلهها ۰٫۵ میلیمتر از قطر کلاف کم کرده و آن را به طبله بعدی میفرستند. قبل از ورود سیمها به هر طبله، یک محفظه کوچک پودر کشش وجود دارد که اصطلاحاً سیم را چرب میکند تا طی مراحل بعدی شکسته نشوند. بعد از آن نیز کویلرها سیم های تولیدشده را به شکل کلاف در میآورند.
4. عملیات آنیل
وجود یک کوره در کارگاه تولید سیم مفتول بسیار واجب و حیاتی است. طی مرحله قبل، کریستالها و مولکولهای سازنده سیم به علت کشش بیش از حد دچار بههمریختگی و تنش شدهاند. این موضوع میتواند تأثیر بهسزایی بر کاهش استحکام، افزایش شکنندگی و کاهش انعطافپذیری سیم های تولیدشده در کارخانه تولید سیم مفتول بگذارد. بنابراین در این مرحله از تولید مفتول، کلافها را به بخش کوره کارگاه تولید سیم مفتول میبرند و به آن حرارت میدهند. این موضوع به انسجام کریستالهای سازنده و افزایش استحکام سیم های مفتول تولیدی کمک شایانی خواهد کرد.
راهاندازی خط تولید سیم مفتولی
بهطورکلی مراحل تولید سیم های مفتول در قطرهای مختلف، شامل باز کردن کلافها، کشش میلگردها، آنیل سیم های تولیدشده و… میشود. بهتر است خرید دستگاههای مختلف این خط تولید را بهصورت پکیجی انجام دهید. هزینه این نوع خرید بین ۶۰ میلیون تومان تا ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان خواهد بود. امیدواریم با نگارش این مقاله، بهتمامی سؤالات شما در این زمینه پاسخ داده باشیم.